Poliklinika Sveta Nedelja nudi usluge urodinamike bez čekanja

Poliklinika Sveta Nedelja specijalizirana za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, internu medicinu, ortopediju, opću kirurgiju i fizikalnu terapiju, od sada korisnicima pruža usluge urodinamičkih ispitivanja.

Urodinamička ispitivanja – životno važna dijagnostika

Radi se o tipu dijagnostike koju pruža tek nekoliko zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, no važna je kako bi se nedvosmisleno ustanovili razlozi poremećaja pri mokrenju te predstavlja sastavni dio u donošenju odluka o daljnjem liječenju bolesnika i tijekom praćenja terapije.

Ovaj tip dijagnostike posebno je važan za pacijente s neurološkim bolestima, ozljedom leđne moždine i traumom mozga kojima nepravilno pražnjenje mjehura u dužem vremenskom periodu može prouzročiti komplikacije u obliku oštećenja bubrega i čak dovesti do smrti. No, urodinamika je važna i za ostalu populaciju, sve uzraste i oba spola, posebice zato što preko 50% žena u srednjoj i starijoj životnoj dobi ima problem zadržavanja urina, a muškarci u istom životnom periodu imaju probleme s otežanim mokrenjem zbog povećane prostate. Nakon dijagnoze poremećene funkcije mokrenja predlaže se odgovarajuća terapija koja može podrazumijevati uzimanje lijekova, operativne zahvate, primjenu intermitentne kateterizacije ili trening mjehura.

Preko 10.000 dijagnostičkih pregleda

Urodinamička ispitivanja nažalost nisu dovoljno zastupljena u svakodnevnoj praksi, kako zbog nedostatka odgovarajuće opreme, tako i obučenog osoblja što se onda rezultira nepotpunim i neadekvatnim liječenjem. Vrijednost takvih ispitivanja je nesumnjiva jer nam daju odgovor zašto određena operativna tehnika nije jednako uspješna kod različitih pacijenata te zašto neki dobro reagiraju na terapiju lijekovima, a drugi ne.  Želimo osvijestiti populaciju o važnosti ovakve dijagnostike te doprinijeti rješavanju problema koji se mogu uspješno tretirati ako ih rano otkrijemo. U Poliklinici Sveta Nedelja smo osigurali najsuvremeniju dijagnostičku opremu, koja je neophodna za ispitivanje funkcije mjehura”, rekao je Prim dr. Rade Babović, koji se već 28 godina, između ostalog, bavi i urodinamskim ispitivanjima te liječenjem neurogenog mjehura. Svoje bogato iskustvo u radu s preko 10.000 obavljenih dijagnostičkih pregleda, prenijet će i u  radu s pacijentima Poliklinike.