Liječenje skolioze

Kineziterapija-vježbe zasnovane na principima K.Schroth i Ch.Lehnert-Schroth

(Barcelona Scoliosis Physical Therpay School-BSPTS)

BSPTS) temelji se na izvornom radu Katharine Schroth. Uči i primjenjuje originalne Schroth principe s naprednim konceptima stvaranim kroz kliničko iskustvo i istraživanje. Schroth metoda nastala je još 1920-tih u Njemačkoj, a u Barcelonu ju je donijela Elena Salva nakon što je upoznala Katharinu Schroth i njenu kćer Christu Lehnert-Schróth te njihov rad. 1968. Elena Salva osnovala je institut sa svojim imenom i počela koristiti metodu Schróth za liječenje pacijenata sa skoliozom. Njen rad u Institutu nastavljaju njezina kći Gloria Quera-Salva i njezin zet Manuel Rigo, oba liječnici medicine.

Ova vrsta fizikalne terapije najčešće se koristi u liječenju osoba s idiopatskom skoliozom. Ne znamo im točan uzrok, a najčešće se s njima susrećemo kod adolescenata u specifičnoj fazi fizičkog i emotivnog razvoja, tj. pubertetu! Vrijeme liječenja i mogućnost utjecaja na pozitivan ishod ograničeno je na nekoliko godina, stoga je silno važno razumijevanje, strpljenje i upornost svih uključenih.

Liječenje skolioze

Vježbe su isključivo individualne, osmišljene ovisno o obrascu krivine i njenoj težini, te godinama i fizičkoj spremnost pacijenta. Pacijent trenira kako poboljšati svoju skoliotičnu trodimenzionalnu posturu. Suradnja pacijenta izrazito je bitna za postizanje napretka obzirom da mora razumjeti i usvojiti što i zašto radimo kako bi vježbe mogao pravilno primjenjivati. Vježbe su osmišljene tako da postignete svjesnost o svom držanju kroz pravilno pozicioniranje i ponavljanje. Terapeut će vam između ostalog stimulacijom dodirom pomoći spoznati kako pravilno disati,istegnuti se i napeti mišiće kako bi ih aktivirali u smjeru korekcije. Vizualizirajući i osjećajući kako dijelovi tijela reagiraju na takvo disanje i pozicioniranje s vremenom ćete naučiti “novi” način disanja i pozicioniranja svoga tijela. Upravo zbog povratne informacije potrebna su zrcala i rad pred zrcalom. Cilj je da naučite zadržati korigirani položaj, vježbate ga i primjenjujete kroz svakodnevne aktivnosti, te da taj način zajedno postignemo zaustavljanje/ usporavanje progresije krivine, poboljšanje oblika trupa i posture, smanjenje boli uzrokovane skoliozom i povećanje vitalnog kapaciteta pluća.

Schroth vježbe

Liječenje

Liječenje skolioze primjer je interdisciplinarnosti. Zahvaljujući razvoju znanosti i tehničkih mogućnosti, poboljšalo se i liječenje skolioza. Postoje različiti načini liječenja, od opservacije, liječenja ortozama, operativnog liječenja, te specifične kineziterapije. Za uspješnost u istome potrebno je prije svega znanje, ne samo struke, nego i roditelja i barem razumijevanje samog djeteta. Kompetentnom medicinom + kompetentnom tehnikom + educiranim roditeljima i djecom stvorena je pretpostavka za uspjeh!

Ovu metodu koristimo i u liječenju:

– Odraslih sa stečenom idiopatskom skoliozom
– Mb. Scheuermann
– Mb. Bechterew
– Lijevkastih prsa (Pectus infundibiliforme)
– Loših posturalnih držanja
– Ravna leđa
– Stanja nakon diskopatija i općih bolova u leđima

Više o skoliozi i načinu dijagnosticiranja i liječenja pročitajte u knjižici “ Liječenje skolioze” koju smo izdali u suranji s Otto Bock Adria d.o.o

Schroth vježbe
Call Now Button