Mikciometrija (Uroflow)

Mikciometrija ili uroflow je neinvazivna pretraga mjerenja protoka mlaza urina, radi procjene funkcionalnog stanja donjeg urinarnog trakta (mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi). Prva je pretraga u urodinamskoj obradi i neizostavni je dio inicijalne dijagnostike bolesnika sa simptomima poremećene funkcije mokrenja.
Provodi se kod pacijenata sa smetnjama mokrenja, neurogenog mjehura, inkontinencije, operacije donjeg mokraćnog sustava i kod praćenja konzervativnog načina liječenja kod pacijenata s adenomom prostate.
Pacijent spontano mokri u posebnu posudu, mikciometar, koja mjeri protok urina i na taj način bilježi izmokrenu mokraću i vrijeme mokrenja.

Rezultat pretrage se prikazuje u grafičkom obliku i na temelju rezultata procjenjuje se da li postoji problem u pražnjenju mjehura.

Kako bi se dobio pouzdan nalaz, prije izvođenja same pretrage, važno je da pacijent na pretragu dođe s punim mjehurom tj. da ne mokri dva do tri sata prije te popije dovoljnu količinu tekućine.

Ukoliko imate problema s otežanim i učestalim mokrenjem, koje vam stvara neugodnosti tijekom dana i noći, neophodno je napraviti mikciometriju (uroflow) – jednostavan i potpuno bezbolan pregled.