Post-COVID rehabilitacija

Infekcija COVID-19 virusom je nova bolest o kojoj još uvijek učimo. Za sada znamo da se brzo širi, da je agresivna i opasna. Znamo i to, da ostavlja privremene i/ili trajne posljedice po zdravlje.

Bolest napada različite sustave: dišni, krvožilni, neurološki, muskuloskeletni, probavni i druge. Nakon preboljele bolesti uzrokovane COVID-19 virusom  mogu se javiti blaže do umjerene tegobe kao što su:

  • kronični umor
  • nedostatak zraka, zaduha
  • bol i nelagoda u mišićima i zglobovima
  • osjećaj nestabilnosti, tegobe sa ravnotežom
  • skraćena hodna pruga
  • depresija, anksioznost, posttraumatski stresni sindrom

Mišići su dodatno oslabljeni zbog neaktivnosti. Pacijenti kojima je bila potrebna intenzivna njega dulje od nekoliko dana često imaju šire tjelesne, kognitivne i mentalne zdravstvene potrebe nakon otpusta iz bolnice. Neki od problema s kojima se susreću uključuju teža oštećenja  respiratornog, kardiovaskularnog i mišićno-koštanog sustava.

Povratak svakodnevnom životu nakon liječenja od COVID-19 infekcije i eventualnog boravka u bolnici zbog svega navedenog može biti tegobno iskustvo  za Vas i ali Vašu obitelj.  Kako bi Vam pomogli u oporavku nudimo mogućnost post COVID-19 rehabilitacije. Naši programi osmišljeni su kako bi Vaš život nakon preboljelog COVID -19 učinio što lakšim, vraćajući Vas kući, poslu i obiteljskom životu. Mali svakodnevni zadaci poput penjanja stepenicama ili rada u vrtu mogu postati veliki izazov koji testira Vaše samopouzdanje i ukazuje na sve posljedice koje je COVID-19 ostavio na Vas.

U medicini je uvijek prvo dijagnostika i procjena stanja. Dijagnozu infekcije COVID -19 virusom već ste imali. Nakon preboljele infekcije treba nam procjena, šta je COVID-19 ostavio?

Našu proceduru stoga počinjemo pregledom, svrha kojega je procijeniti posljedice i mogućnosti liječenja. U sklopu pregleda treba ustanoviti opsežnost i težinu promjena. Pacijenta treba detaljno uputiti u stanje, kako bi razumio i bio motiviran za aktivno sudjelovanje u post-COVID rehabilitaciji.

Slijedi izrada individualnog programa rehabilitacije, koja se tijekom provođenja mijenja i prilagođava ovisno o postignutom. Stoga u tom procesu, uz našeg liječnika, fizioterapeute i medicinsku sestru, sudjeluje cijeli tim naših suradnika koji su ciljano osposobljeni za ovu problematiku. Na taj način osiguravamo da se svim preostalim simptomima upravlja na odgovarajući način.

Ne postoje dva ista tijeka oporavka nakon COVID-19 infekcije. Naši personalizirani rehabilitacijski programi usmjereni su na razumijevanje Vaših simptoma i poboljšanje tolerancije na vježbanje, mišićne snage, samopouzdanja, rješavanje poteškoća s disanjem i ravnotežom kako bi Vam pomogli da se potpuno oporavite. Naš tim pruža edukaciju i savjete za Vas i Vašu obitelj, kako bi osigurao da se poboljšanja i ciljevi koje postignete kod nas mogu održati kada ste u svom obiteljskom i radnom  okruženju.

Call Now Button