Kinesio Taping

Kinesio taping  je tehnika koja potiče prirodan proces ozdravljenja. Ujedno pruža potporu i stabilnost mišićima i zglobovima, a da pritom ne ograničava opseg pokretanja. Razvio ju je dr. Kenzo Kase u Japanu 70-tih god. prošlog stoljeća. Proizlazi iz kineziologije, nauke o pokretu (kinesio-pokret, tape-traka).

Za svoju primjenu, Kinesio Taping, koristi specijalnu traku koja imitira svojstva kože, te se ovisno o terapijskom cilju primjenjuje u različitim stupnjevima napetosti. Dio kože koji prekrijemo trakom se nabire i na taj način postižemo mikrolifting. Ovo dovodi do smanjenja pritiska i iritacije receptora, odnosno smanjenja bolnosti. Smanjuje se pritisak i na limfni sustav pa se uspostavlja bolja drenaža. Traka je hipoalergena (bez lateksa), vodootporna je(može se tuširati bez straha da će se odlijepiti) i može se nositi 3 do 4 dana.

Ova metoda koristi se kod raznih ozljeda mišića i zglobova, hematoma te mnogih bolnih stanja. Osim toga sastavni je dio prevencije i rahabilitacije u vrhunskom sportu kao i u rekreativnim sportskim aktivnostima. Odlična je nadopuna drugim procedurama fizikalne terapije i manualnim tehnikama. Može se koristiti kod raznih akutnih i kroničnih stanja dok je njegova primjenjivost moguća od pedijatrijske do gerijatrijske dobi.

Kada može pomoći:

  1. Smanjenje mišićne napetosti
  2. Križobolja
  3. Hematomi
  4. Edemi(otekline)
  5. Nakon različitih ozljeda tip ruptura ili istegnuća mišića/ tetiva
  6. Nepravilno držanje
  7. Spazama