Manualna limfna drenaža

Manualna limfna drenaža (MLD) po dr.Vodderu je tehnika laganog potiskivanja tkiva koju koristimo da bi uspostavili ravnotežu između tekućina u organizmu i poboljšali aktivnost limfnog sustava. Limfna tekućina nastaje cijeđenjem krvi kroz stijenke krvnih kapilara i skuplja se u međustaničnom prostoru. Sadrži vodu, proteine i štetne tvari. Limfni sustav ima bitnu ulogu jer prenosi limfnu tekućinu iz međustaničnog prostora u kojem se nakuplja preko limfnih žila do limfnih čvorova gdje se limfa razgrađuje i uništavaju se mikroorganizmi, te potom pridružuje venskom optoku krvi.

Limfedem je prekomjerno nakupljanje limfne tekućine u međustaničnom prostoru i najčešće zahvaća jedan ili više dijelova tijela, uglavnom ekstremiteta. Nastaje  kao posljedica ozljeda, nakon operativnih zahvata ili zračenja u sklopu liječenja maligne bolesti.

Liječenje limfedema provodi se u dvije faze. Prvu fazu čini kompetna dekongestivna fizioterapija limfedema koja se provodi svakodnevno i sastoji se od manualne limfne drenažekompresivnog bandažiranjakineziterapije, njege kože i edukacije pacijenta.

U drugoj fazi terapiju provodi sam pacijent. Sastoji se od nošenja kompresivne odjeće tijekom dana i kompresivnog bandažiranja tijekom noći, njege kože, svakodnevne kineziterapije te odlaska na manualne limfne drenaže ukoliko je potrebno kao i na redovite kontrole.

Cilj kompletne dekongestivne fizioterapije limfedema je smanjenje volumena limfedema i sprječavanje ponovnog nakupljanja limfe i proteina, kao i sprječavanje infekcija i komplikacija.

Koristi se za ublažavanje dugotrajnih ožiljaka i zadebljanja kože te povećanje imuniteta u zahvaćenom ekstremitetu. MLD kao zasebna tehnika može se iskoristiti s puno uspjeha i u mnogim stanjima koja nisu povezana s limfedemom.

Kada može pomoći:

  • nakon operativnih zahvata
  • limfedem
  • sportskih ozljeda
  • hematoma
  • ožiljaka
  • za smanjenje boli