Terapija stres inkontinencije

Stres inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije kod žena i znatno utječe na kvalitetu života. Za žene, muškarce i djecu izrazito je bitno imati zdrave i jake mišiće dna zdjelice što doprinosi prevenciji i olakšava liječenje mnogih stanja kao što su:

  • Simptomi mjehura (stres inkontinencija) i crijeva
  • Prolaps
  • Priprema za porod i oporavak nakon poroda
  • Rehabilitacija prije i poslije operacije
  • Osnovna stabilnost i problemi s leđima.
  • Seksualno zadovoljstvo

Terapija stres inkontinencije je multidisciplinarni program koji obuhvaća različite principe fizikalne medicine i rehabilitacije kao što su vježbe jačanja mišića zdjeličnog dna i funkcionalno pridruženih mišića abdomena i udova, biofeedback i električnu stimulaciju.

Cilj je ojačati snagu i funkciju mišića koji okružuju mjehur, uretru i druge organe u zdjelici. Ovi mišići se protežu od stidne do trtične kosti, stvarajući “dno” zdjelice, kroz koje proleze uretra, vagina i anus. Tijekom poroda, kirurških zahvata, bolesti, pretilosti ili zbog hormonalnih poremećaja i godina starosti, dolazi do njihove slabosti i nemogućnosti održavanja pritiska koji sprječavaju nekontrolirano ispuštanje mokraće.

Rehabilitacija mišića dna zdjelice tj. terapija stres inkontinencije ne predstavlja samo vježbe koje se obavljaju samostalno ili pod nadzorom terapeuta. Nakon temeljite procjene, plan liječenja usmjerit će se na vaš trenutni problem i osnovne uzroke.

Načini liječenja razlikuju se i mogu uključivati vježbe za opuštanje i jačanje zdjelice, biofeedback, elektro terapiju, edukaciju i savjete.

Vježbe za zdjelično dno

Vježbe mišića zdjelice popularizirao je 1948. dr. Arnold Kegel koji ih je preporučao ženama u suzbijanju simptoma inkontinencije. Redovito, svakodnevno vježbanje mišića zdjelice može poboljšati, pa čak i spriječiti urinarnu inkontinenciju. Sprječavanje pojave simptoma je osobito korisno za mlađe žene. Keglove vježbe treba provoditi više puta dnevno, najmanje 8 tjedana. Samoprepoznavanje mišića jednako je važno kao i vježbanje. Zato je jako važno na početku pravilno naučiti detekciju mišića i plan vježbi, kako nepravilne kontrakcije mišića trbuha i bedara ne bi pogoršale već pristine smetnje inkontinencije. Nakon 3 mjeseca, epizode inkontinencije se značajno smanjuju kod onih pacijenata koji vježbaju.

Biofeedback

U kombinaciji s Kegelovim vježbama, biofeedback pomaže ljudima da postanu svjesni i kontroliraju svoje zdjelične mišiće. Biofeedback nam omogućuje lakše vizualno i slušno nadziranje kontrakcije mišića i određivanje njihovog intenziteta. Kombinacija površinskih EMG elektroda, koje su postavljene na obje strane anusa i na unutarnjoj strani bedra, daje signale koje pratimo na ekranu u obliku animacije.

Elektrostimulacija zdjeličnog dna

Blagi električni impulsi uz pomoć interferencijskih struja omogućuju kontrakcije mišića i oporavak neuromuskularne kontrole.

Tehnike ravnoteže tijela i zdjelice

Uz pomoć senzomotorne biofeedback ploče i jastuka, prateći animaciju na ekranu, pacijent vježba koordinaciju i balans različitih mišićnih grupa, nadopunjući gore spomenute postupke.

U ugodnom ambijentu tijekom 60-ak minuta različitih oblika terapije, nastojimo umanjiti problem i izbjeći kiruški zahvat koji je nužan ako se problemi s nekontroliranim ispuštanjem mokraće ne otklone ili spriječe. Tegobe se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, kod kojih su iste najčešće posljedica operacije prostate ili slabosti sfinktera.