Hernija diska

Kralježnica je građena od kralježaka između kojih se nalaze intervertebralni diskovi. Ona nosi našu težinu, podnosi stresove tijekom hodanja, dizanja i izvijanja. Diskovi joj služe kao amortizeri. Imaju čvrsti vezivni prsten koji okružuje želatinoznu okruglastu jezgru. Jezgra koja je puna tekućine se prilagođava, amortizira naša svakodnevna sagibanja, izvijanja, dizanja a vezivni prsten je tu da je drži “na mjestu”. S vremenom se materijal troši i slabi. Želatinozna jezgra dehidrira. Zbog gubitka tekućine “jastučić” se smanjuje i lošije amortizira. Vezivni prsten slabi, niti mogu izdržati sve manja naprezanja. Sve zajedno zovemo degeneracijom diska. Kada se prsten ošteti jezgra se tijekom naših aktivnosti utiskuje kroz njega. To zovemo hernija diska. Ovisno o tome koliko je utisnuta opisuje se nekoliko stadija hernije: bulging, protruzija, ekstruzija i nakraju sekvestracija. Kojom brzinom se razvija ovisi prije svega o načinu života koji vodite, razini fizičke aktivnosti i opterećenjima koja imate. Hernija diska može nastati i odjednom -ozljedom ili naglim neprirodnim pokretom tipa nepravilno dizanje težeg premeta, izrazite rotacije, nagli trzajni pokreti. Često je uzrok kombinacija, dakle oslabljen disk i ozljeda/odnosno nepravilan pokret.

Hernija diska može nastati u bilo kojem dijelu kralježnice, ipak najčešće u lumbalnom i vratnom dijelu. Ovisno o lokaciji oštećenja prstena jezgra može biti potisnuta u različitim smjerovima. O tome ovisi i koje će strukture iritirati/ pritisnuti, odnosno kakve tegobe ćete imati. Najčešće dolazi do iritacije/ pritiska na pripadajući korijen živca što uzrokuje i najčešće simptome:

  • Manja ili veća bol u križima
  • Bol u nozi koja se pogoršava kašljanjem, kihanjem, napinjanjem
  • Trnci u nozi
  • Skolioza odnosno nagnutost na jednu stranu
  • Može se javiti i slabost noge/ stopala

Ili preneseno na vratni dio kralježnice:

  • Manja ili veća bol u vratu
  • Bol u ruci
  • Trnci u ruci, prstima
  • Može se javiti i slabost ruke

Liječenje/ rehabilitacija

Većina tegoba od strane hernije diska uspješno se rješava konzervativnim odnosno neoperativnim putem. Rasterećenje, modifikacija aktivnosti i lijekovi protiv bolova i upale pomažu u smirivanju tegoba. Na fizikalnoj terapiji naučit ćete zauzeti položaje u kojima će bol biti manja i vježbe koje će imati za cilj ojačati muskulaturu, poboljšati posturu i fleksibilnost. Fizikalne procedure poput elektro analgezije(struja), UZV, magnetoterapija i druge bit će dodatna pomoć u smanjivanju boli. Dekompresijska terapija kralješnice neinvazivna je, neoperativna procedura koja istezanjem pojedinih segmenata kralješnice također dovodi do smanjenja bola. Bol koju osjećate često dovodi do mišićnog obrambenog grča i skolioze odnosno „iskrivljenja“. Slabost muskulature, neravnomjeran odnos u snazi različitih grupa mišića, skraćenje i krutost vezivnog tkiva(fascije) doprinose nastanku hernije i tegobama od strane hernije. Tim problemima se treba posvetiti ako želimo dugoročniji rezultat. Tu nam pomažu različite manualne i specijalne tehnike.