Teniski/ golferski lakat

Teniski/ golferski lakat ili lateralni/ medijalni epikondilitis spadaju u sindrome prenaprezanja. Kao što i ime kaže uzrok je prenaprezanje, u ovom slučaju na mjestu gdje se  tetive mišića koje dižu/ spuštaju dlan odnosno prste hvata za kost. Najčešći uzrok su  ponavljajući pokreti npr. maljanje, kopanje, pranje prozora, kuhanje zimnice, rad s mišem  ili tastaturom računala i sl. Često uz ponavljajući pokret postoji još i dodatni faktor kao što je loša biomehanika, odnos jačine mišića, te u sportu pitanje tehnike udarca.

Glavni simptom je bol s vanjske / unutranje strane lakta. Bol se pogoršava pri aktivaciji mišića, često već pri podizanju šalice kave. Na mjestu najjače boli može se pojaviti oteklina, te može biti toplije.

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju anamnestičkih podataka i pregleda, odnosno funkcionalnih testova koje će liječnik izvesti tijekom pregleda. U slučaju potrebe liječnik vas može uputiti i na dijagnostički ultrazvuk.

Liječenje

Obzirom da je riječ o sindromu prenaprezanja potrebno je prije svega smanjiti uzročne pokrete, odnosno rasteretiti ruku. Lokalno se može primjenjivati krioterapija( terapija ledom) i neki od analgetskih gelova/ krema. U fizikalnoj terapiji koriste se različite procedure, najčešće laser, ultrazvuk, elektroterapija. S odličnim uspjehom koristimo i HIL (High Intensity Laser) , odnosno laser visokog intenziteta. Izlazna snaga High Intensity Lasera je u prosjeku 30-50 puta veća u usporedbi sa konvencionalnim „hladnim“ terapijskim laserima. Djelujemo na  smanjenje bolova, upale i potičemo oporavak. U rehabilitaciji vrlo često koristimo i metodu miofascijalne relaksacije.

Vrlo je važno da pacijent nauči pravilno izvoditi vježbe za epikondilitis i da ih redovito izvodi.Naravno kao je u pitanju sport potrebno je evaluirati tehniku udarca te po potrebi korigirati istu. Ortoza za epikondilitis pomaže rastrećujući hvatište tetive. Biomehanički ima ulogu sekundarnog hvatišta (pritisak ispod bolnog mjesta hvatanja tetive) i na taj način rasterećuje hvatište i sprječava maksimalnu aktivaciju mišića.

Važno je naglasiti da se većina sindroma prenaprezanja uspijeva se rješiti konzervativnim liječenjem ali oporavak traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Potrebno je strpljenje te ustrajnost u rehabilitaciji uz pridržavanje preporučenog ponašanja.

Teniski lakat