ANTONIJA JURKOVIĆ, prof.likovne kulture

Izuzetno sam zadovoljna stručnim timom iz Poliklinike koji me vodio kroz kratak, ali vrlo uspješan rehabilitacijski proces. U tom  sam periodu postigla maksimum mišićnog oporavka i stabilnosti

Antonija Jurković je 2017. godine u dobi od 33 godine doživjela dva moždana udara iza kojih zaostaje lijevostrana hemipareza (slabost jedne polovice tijela) uz potpunu lijevostranu hemianopsiju (gubitak polovice vizualnog polja na oba oka). Rehabilitaciju je započela u Krapinskim Toplicama a nastavila u Poliklinici Sveta Nedelja.

Prilikom dolaska u Polikliniku, u srpnju 2017. godine, imala je lijevostranu hemiparezu. Terapija je započela funkcionalnom elektrostimulacijom mišića lijeve natkoljenice i lijeve podlaktice. Zatim su slijedile zahtjevnije tjelesne vježbe s različitim rekvizitima: manjim i većim loptama, utezima, elastičnim trakama, vježbe na nestabilnoj podlozi uz pridržavanje, u sjedećem položaju na pilates lopti i drugo.

Na terapije sam dolazila svakodnevno tijekom  mjesec dana i vježbanjem jačala oslabljene dijelove tijela. Nakon rehabilitacije osjećala sam se osnaženo i stabilno na vlastitim nogama. Lijevostrana hemipareza je u potpunosti izliječena i danas u tom pogledu nemam nikakvih problema

Kao trajna posljedica moždanog udara Antoniji je ostala lijevostrana hemianopsija, no ona je ustrajala i vratila se svojim radnim obvezama. Danas radi kao profesorica likovne kulture u OŠ “Sveta Nedelja” i OŠ ” Vladimir Deščak” i majka je dvoje mališana.