LARA RIMAC, profesorica violine u glazbenoj školi 

Prošlo je otprilike pola godine od terapije i generalno se osjećam puno bolje, opuštenije i bolje funkcioniram u svakodnevnim situacijama. I dalje izvodim iste vježbe. Moja leđa svaki dan postaju sve jača i strah od ukočenosti za mene više ne postoji.

Lara Rimac je 2009. godine operirala kralježnicu zbog  velike iskrivljenosti, odnosno skolioze. Taj problem je  uspješno riješen, ali zaostaje loša postura (držanje) i slabost leđnih mišića. Kao posljedicu često ima ukočenje u vratu i umor u leđima. Obzirom da  radi kao profesorica violine u glazbenoj školi i usputno nastupa na raznim svečanostima te održava solističke koncerte, takve poteškoće su joj predstavljale veliki problem.

U listopadu 2020, u dobi od 24 godine, Lara počinje s rehabilitacijom u Poliklinici Sveta Nedjelja baziranoj na principima Katharine Schroth (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School-BSPTS).

Svakodnevna terapija započela bi zagrijavanjem u stojećem položaju i istezanjem na švedskim ljestvama nakon čega su slijedile ostale vježbe. Posebno smo posvećivali pažnju disanju – bilo je važno zamišljati da udišem zrak u dijelove leđa gdje je nastala lagana udubina zbog lošeg držanja. Nakon svake vježbe bih se opuštala pokušavajući zapamtiti i imitirati položaj tijela od kukova do glave u kojem sam bila za vrijeme predhodne vježbe.

Već nakon dva dana Lara je osjetila značajan napredak. Zbog poboljšane posture čak ima dojam da je par milimetara viša. Po završetku terapije puno se toga promijenilo. Problemi okretanja glave prilikom vožnje automobila, osjećaj ukočenosti pri ustajanju iz kreveta i nemogućnost sviranja violine duže od pola sata su nestali.

Tijekom boravka u Poliklinici u najljepšem mi je sjećanju ostala prekrasna atmosfera i izuzetan trud moje fizioterapeutkinje. Vježbe su zaista bile teške i vrijeme je sporo prolazilo, ali uz tako pozitivnu i ohrabrujuću osobu uz sebe ništa nije teško.