MIA FRANCEKOVIĆ, glazbenica i studentica

Terapija temeljena na PNF metodi pomogla mi je osvijestiti kako raditi pravilne pokrete tijela. Već godinama primjenjujem vježbe naučene iz prethodne terapije u Poliklinici, a sve zajedno mi pomaže da normalno funkcioniram i sviram  violinu.

Mia Franceković odličan je primjer kako kvalitetna rehabilitacija i naučene vježbe koje se svakodnevno primjenjuju godinama nakon rehabilitacije mogu riješiti i ublažiti ozbiljne probleme. Naime, Mia se od 2009. godine kada je imala 7 godina bavi sviranjem violine, aktivnošću koja, između ostalog, jača lijevu stranu tijela što je u ranom pubertetu uzrokovalo razvoj skolioze.

U dva navrata je prošla terapiju u Poliklinici. Početkom 2015. godine, prvi put dolazi zbog bolova u donjem djelu leđa i osjećaja nestabilnosti desnog ramena.  Imala je lošu posturu tijela, i asimetriju ramena. Tada je prošla intenzivnu terapiju prema Schroth metodi što je značajno popravilo stanje i smanjilo tegobe. U travnju 2021. odlučila se na PNF metodu kako bi unaprijedila funkcionalne pokrete. Naime, tijekom proprioceptivne neuromuskularne facilitacije (PNF) fizioterapeut navodi pacijenta na aktivaciju mišića na specifičan način kako bi se aktivirao ispravan pokret.

Osvijestila sam uzroke mojih tjelesnih tegoba i mišiće koje trebam ojačati, odnosno opustiti. To je, između ostaloga, utjecalo i na bolje samopouzdanje. A sve to ne bi bilo moguće bez tima terapeuta koji su bili pritupačni, vedri i optimistični, te istovremeno vrlo stručni u pronalasku odgovarajućih vježbi koje su mi pomogle.